Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.

SIBIU, Muzeul Locomotivelor cu Abur ( I )

inapoi la REPORTAJE

Un oras al muzeelor, Brukenthal, al Tehnicii Populare Dumbrava Sibiului, al Tramvaiului, un oras el insusi muzeu, un oras atestat documentar din anul 1191, un oras in care “Calul de foc” a oprit pentru prima data la 11 octombrie 1872, la inaugurarea caii ferate Copsa Mica–Sibiu, un oras din care nu putea lipsi Muzeul Locomotivelor cu Abur.


Asa ca nu o sa ne plimbam prin orasul vechi ca sa admiram arhitectura secolelor trecute sau prin salile si prin fata exponatelor muzeelor nu mai putin celebre ca Sibiul.

Nu o sa ne plimbam pe mica linie cu ecartament de 760 mm lunga de 9 km si inaugurata in 1948, linie de tramvai ce leaga Sibiul de nu mai putin cunoscutul Rasinari aflat la poalele Muntilor Cibin.

Toate astea poate cu alta ocazie

Pana atunci o sa mergem intr-o calatorie imaginara printre martorele istoriei cailor ferate, printre locomotive cu abur din alt secol, locomotive cu abur declarate tezaur al patrimoniului national al Romaniei.

Drumul nostru incepe din gara unde putem ajunge cu mai multe trenuri de diferite ranguri. Depinde din ce directie venim si cu ce ne place sa calatorim.


Rapid, accelerat sau personal toate vor opri la semnal...


In statie mai gasesti, daca stii sa cauti, schimbatoare de linii manuale si un cer cu surprize.


De aici pana la muzeu, depoul Sibiu, nu este cale lunga iar daca vi se pare lunga veti fii rasplatiti din plin de ceea ce veti gasii acolo.
Unde este amplasat?
Asta chiar ca nu am sa va spun.
Daca aveti noroc de putin vant, picioarele va vor duce singure pe drumul cel bun ghidate de inconstientul vostru care reactioneaza la mirosul de depou.


Dupa ce ai trecut de poarta, furat de priveliste, poti lasa imaginatia sa zburde in voie si sa faci o calatorie in timp.


Depoul, chiar daca pe podul rotitor nu mai sunt intoarse locomotive cu abur, este impresionant.


Iar dincolo de pod te asteapta, istoria CFR si martorele acesteia, locomotivele cu abur.
Daca ar putea vorbi oare ce povesti cu “cai de foc”, trenuri de lux, regi si imparatese ar spune?


continuare: SIBIU, Muzeul Locomotivelor cu Abur ( II )
inapoi la REPORTAJE
Text: LDH
Editare: FloS
Foto: FloS



Free Blog Counter