Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.

LDM 12 Malaxa de Alin Nistor

inapoi la PRIETENI MODELISTI / Alin Nistor

Inainte de toate doresc sa adresez multumiri speciale lui Dorel, motorul principal in proiectul intitulat “Concurs 2008 - LDM 12 Malaxa” si colectivului www.trennet.ro, unul din sponsorii concursului.
Evident ca toti participantii la concurs facem parte din acea categorie de surubari-lacatusi-mecanici, dornici de niscai praf, span, pilitura, cioburi, aschii si alte delicatesuri care dau gust si savoare pasiunii, dar uneori e greu sa te apuci daca nu esti imboldit nitel de la spate … un proiect (stim cu totii ce greu e sa pui mana pe niste planuri corecte, nu-i asa?) frumos asternut in cateva PDF-uri, o tema comuna de lucru, un pic de spionaj in topicul vecin, un termen de predare, o tema frumoasa., si de ce nu , un mic premiu – cireasa care ne face la toti cu ochiul.

Articolul in mare parte este preluat de la locul postarilor originale – forumul trennet.ro.
Am recitit cele scrise atunci si cred ca modificari sau alte adaugiri peste ideile preluate inca fierbinti de pe bancul de lucru, nu aduc, neaparat, o relatare mai clara sau mai fidela a eforturilor acelor momente.

CAP. I

In prima luna am zis ca nu are rost sa ma apuc ca era vara, prea frumos afara si prea mult timp pana la final.
In a doua luna am inceput sa ma uit la proiect si sa fac un plan, sa hotarasc materialele si tehnica de lucru. Am sovait mult intre diverse materiale: forex, tabla de otel, alama, plexit, am contactat diverse firme si colaboratori pe linie de firma care stiam ca poseda diverse utilaje, etc.
In cele din urma luasem hotararea sa o fac din tabla de alama, decupata cu CNC dupa proiectul care il si pregatisem. Noah, dupa n-spe mii de promisiuni si tergiversari am renuntat la diverse tehnici disponibile la anumiti colaboratori minunati, timpul deja ma presa dar imi ziceam: ok, ok, don`t panic, don`t panic!
A mai trecut o luna si practic intrasem in ultima si mi-am zis: noah, you may panic; asa ca m-am apucat in forta.

Primele poze sint de cc 2-3 saptamani si reprezinta primele incercari si teste pentru Malaxa.
Am renuntat din start sa fac modelul din carton, intrucat ma gandeam initial ca e plicticos de construit doua modele si lucrul cu hartia nu iti creeaza efectiv indemanare pentru prelucrarea metalului. Nu stiu daca rationamentul e corect in totalitate, adevarul este ca lucrul la o macheta fie ea chiar si din carton iti da sansa sa te obisnuiesti cu scara, care nu e prea prietenoasa (1:87-ele asta al nostru) mai ales la constructiile, de la ZERO, la vehicule. Sigur, pe ecranul monitorului nici o piesa nu pare prea mica sau prea greu de facut, pentru ca Zoom-ul te pacaleste nemaipomenit. Dupa ce plotezi desenul la scara si te uiti un pic cam cum arata pe hartie o piesa sau alta, noah, parca nu mai pare asa de simplu.


Primele faze de lucru: am trasat longeroanele, placile fata, spate si placa de baza (fara procesor) pe o foaie de alama de 0.5, le-am taiat ceva mai mari si le-am slefuit cu minifreza electrica. Gaurile sint date cu port-burghiul din imagini. Tehnica iti confera precizie mult mai mare decat cu clasica bormasina, insa dureaza evident, mai mult.
Dupa aceea le-am lipit, au iesit cum au iesit, iar principala grija a fost asigurarea unei geometrii corecte, paralelism, unghiuri de 90, etc. Sigur, excesul de cositor se poate indeparta cu ceva efort, insa cum scapasem freza si pe unde nu trebuia, am hotarat ca e doar un test si ca fac alte piese, tot de alama.



Placa de baza (denumita generic PB) este prima piesa produsa prin fotodecupare la o firma care prelucreaza profesional cablaje electronice. Poseda scule profesionale si am norocul sa ii numar pe lista colaboratorilor mei, de aceasta data din randul celor seriosi. Sculele folosite au preturi in EURO care se termina cu multe zero-uri in coada, insa si pentru ei a fost oarecum o noutate prelucrarea prin corodare a unor grosimi de material de 0,4 - 0.5 mm.



Timpul e scurt, din fericire mi-am luat o mica vacanta de 1 saptamana si mi-am propus sa lucrez cam 10 ore pe zi.
Sper sa reusesc sa termin tot ce mi-am trecut pe lista.
Nu uitati, nu conteaza ce Proxxon-uri si Dewalt-uri avem sau nu avem in panoplie ci ceea ce ramane pe bancul de lucru la final.

CAP. II

Era evident ca prima piesa de tabla striata nu erau la scara, striatiile erau mari si nu se potrivesc prea bine, asa ca in a doua tura de piese a intrat o noua PB, cu striatiile micsorate cu 60 %, si care aproape corespund scarii reale, masurate pe o fotografie. Modelul este deosebit de fin si de credibil ochiului, prima varianta pare grosolana.
Piesele necesita multe prelucrari de slefuire si corectie a muchiilor, lustruire, etc., asa ca dupa prelucrarea primara a pieselor am trecut la ansambalrea sasiului. Desi pare simplu, este o lucrare migaloasa, cu dificultati cauzate de pozitionarea corecta a pieselor. Pana la lipirea lor definitiva am incercat multe metode si am dezlipit de mai multe ori reperele pana cand m-am declarat multumit. Alama este un material frumos dar are niste particularitati deosebite fata de otel. Caldura "fuge" mult mai repede in toata masa unei piese, amentintand lipirile invecinate. Tot asa de repede se si raceste. Se poate lua in mana dupa cc 3 secunde, lucru imposibil in cazul pieselor similare de otel care necesita mult mai mult. In cateva secunde trece de la temperatura de 300 - 320 grade la o temperatura nepericuloasa manevrarii.
Pentru ca este structura de baza a locomotivei am procedat la masuratori dese si repetate, cu sublerul, vinclul si compasul, ca sa ma asigur de o geometrie corecta.




Am uitat sa justific prezenta celor doua profile dreptunghiulare de pe fiecare placa fata-spate. In pozele masinii mari se vad asemenea repere metalice, de intarire, solidare cu sasiul si independente de tamponul propriu zis, care poseda si el acelasi reper.

CAP. III

1. O piesa mica cu batai de cap mari de tot: masca radiatorului.
Din pacate poza cu piesa initiala nu a iesit deloc (am in schimb desenul facut in acad, ramas insa la Cluj...).
Am pornit de la o piesa rectangulara de alama, la care i-am decupat din interior un dreptunghi mai mic, rezultand un soi de chenar (impropriu denumit asa). Am indoit marginile la 90 grade, practic am executat niste faltuiri, atat pe exteriorul piesei cat si pe interior, rezultand o piesa de o anumita grosime exact cat adancimea mastii propriu zise. A, si inainte de practicarea indoirilor am dat 20 de gauri necesare sustineri celor 10 bare. Barele sint executate din profil de alama cu sectiune rotunda, diametru de 0.6 mm. Gaurile le-am dat cu portburgiul, dupa ce in prealabil le-am insemnat cu un zgarieci si le-am punctat cu un ac de masina de cusut. Colturile de sus sint umplute cu cositor si slefuite pana la obtinerea curburilor necesare. Am acordat atentie mare acestei piese intrucat este un element vizual distinctiv pt LDM. Mai greu de executat au fost cele doua bare dinspre exterior, pentru ca am vrut cu orice pret sa aiba aceeasi pozitie ca la masina reala - la o distanta mult mai mica decat restul barelor intre ele.
2.Capota am indoit-o dupa profilul mastii, folosind cu zgarcenie cositor, si lipind doar dinspre interior, ca sa am in final acel sant de delimitare intre piese. Tentatia a fost sa-i trag rapid o lipitura pe exterior, dar disparea linia de imbinare. Inainte de indoire am lasat capota mai lunga, ca sa o pot manevra mai usor, dupa care am indoit-o cu 90 de grade si am taiat-o cu freza grosier, dupa care, am slefuit pret de doua cafele pana cand a rezultat acel lacrimar (oare cum s-o fi denumind mai tehnic? ` don`t know...) care impiedica apa sa se prelinga inspre interiorul usilor/compartimentul motor).
3.Structura capotei am facut-o din cornier de alama de 2 x 2x 0.4. In partea din spate am lipit 2 tiranti verticali si unul orizontal pana la definitivarea ansamblului, urmand ca dupa lipirea capota-post conducere sa renunt la ei. Forma de S m-a ajutat pentru finete-tunningul paralelismului (am si eu piticii mei)



CAP. IV

Alte faze de lucru, mult in urma programului propus...




CAP. V

Poze cu ce am mai facut, desi toata ziua de ieri am petrecut-o construind o masa cu carucior mobil pentru taiat, slefuit piese. Deocamdata e doar in faza de teste, daca da rezultate bune, voi schimba toate subansambele din PAL cu altele din otel. Din pacate flexishaftul e nitel obosit, fiind si un pic chinezesc dansul cam are jocuri la bucse si vibratii. De abia atept sa dea ortu` popii definitiv , ca sa iau cu inima impacata o freza completa de la Proxxon.




Scarile si lada de acumulatori nu sint fixate inca, evident. Si acuma vad in poze ca radiatorul e stramb rau trebuie nitel mangaiat cu freza.

CAP. VI

Pozele nu se afla in ordinea cronologica dar se inteleg etapele.
Motorizarea a inceput printr-un proiect 3D iar aici sint in elementul meu, avand in vedere miile de ore de zbor la activ in proiectare...;) de altfel nu cred ca m-as fi putut descurca altfel cu dimensiunile si spatiul ingust de care dispune posibila motorizare pt Malaxa. Cel mai dificile a fost de inseriat pinioanele in asa fel incat sa ocolesc osia rotilor din spate si in acelasi timp sa nu cobor cu pinioanele sub linia inferioara a lonjeronelor. Am pornit cu masuratori de la sasiul deja construit + motorasul si pinioanele de la o loco Bachman (aleasa dupa ...pret). Din pacate motorul nu era deloc mic, cum am sperat , avand cativa mm in plus peste distanta dintre lonjeroane, asa ca lucrurile s-au cam complicat, fiind nevoie de un portsasiu separat pentru motor /pinioane, care sa se poate introduce doar prin partea de sus a PB, prinntr-o miscare de rotatie. Sint anumite turisme la care motorul + transmisia se afla montate pe un cadru separat, dupa care se monteaza pe caroserie. Ei, ideea e asemanatoare. La preansamblare motorul intra intre spatiul dintr PB si capota, chiar cu un mic joc. Dupa ce i-am confectionat o brida de fixare din tabla de 0.2 mm, culmea, nu mai incapea. FRATE,AM DAT DA BELEA, FRATE! cum ar zice colegii din capitala, non-transilvaneni
Adica disparand cei 0,4 mm, nici capota nu mai statea pe pozitie, asa cum se poate vedea intr-una din poze. In cele din urma am inclinat motorul cu cc 2 grade fata de PB si am mai decupat din brida convingandu-le pe toate sa-si imparta cumva spatiul de sub aceasi plapuma, dupa ce am recurs intr-o maniera titrata si la un ciocan mai mare. Am tinut ca partile mecanice sa fie ansamblate cu suruburi, ca sa se poata interveni daca este nevoie de ajustari sau reparatii. Nu am avut disponibile decat suruburi metrice de 2 mm, care sint mai mari decat as fi dorit, preferam ceva suruburi de 1,5 sau chiar 1 mm, dar … asta e!


Noah, si apoi aici … -UNLEASH HELL !



Diverse faze de lucru:








CAP. VII

Mai spre final:




Asa cum se stie, in machetare, vopsitul poate sa ridice sau sa coboare un model.
Dintr-un punctaj de la 1 la 10 imi acord maxim nota 6 pentru vopsit.
Am lasat cea mai importanta faza pe ultimele ore inainte de gong.
Dupa ce lucrasem de dimineata pana seara, am facut vopsitoria intre orele 23 - 01 .Vopseaua rosie era buna cel mult pentru un gard rural, dar din ala de uluci …De altfel am luat-o la kil. In plus am reusit sa las o gramada de scame pe model altfel ca, la cateva saptamani de la concurs, am facut-o bucati si am aruncat-o intrun vas cu Decanol, unde sta si astazi “la rece”, asemenea parcului CFR (ma rog, majoritatii parcului). Inainte sa aruncam cu rosii in oficialii CFR, nu strica sa ne uitam si prin ograda proprie.
In schimb pot sa prezint cea mai noua constructie a mea, LDM 12 Malaxa, seria 0, nr 2, construita la comanda pentru un tovaras de suferinta.
Este construita si mai bine, are acelasi sistem de transmisie prin biele, vopsita corect, de data aceasta, dupa schema oficiala CFR., cu exceptia bielelor, care ar fi cerut conturul alb. N-am reusit decat strambaciuni si am recurs la un compromis adus schemei oficiale in favoarea unui aspect mai ingrijit.








Intrucat am primit noi comenzi pt LDM, am convenit de comun acord cu clienti la urmatoarele imbunatatiri dupa o revizuire radicala a proiectului de executie al machetei, a tehnologiei, cu voia dumneavoastra:

- motor mai mic, cu volanta
- sistem DC,compensare de sarcina
- farurile frontale imbunatatite
- transmisie clasica, cu angrenaj pe osia rotilor, evident ambielajul vizibil ramane neschimbat.

Voi reveni cu pozele noilor LDM-urilor, de la nr 3 in sus, la momentul cand le voi construi.

Deocamdata urmeaza faza de reproiectare.

SECTIUNE VIDEO




Text: Alin Nistor
Editare: FloS
Foto & Video: Alin Nistor

Free Blog Counter