Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.

Mini Macheta 01

inapoi la PLANURI / Machete

Cei care doresc sa “invarta” trenul fara a mai adauga modulului linii suplimentare le propun o mini macheta ce ocupa o suprafata de 2,00 m x 1,25 m.

Cu ajutorul a doua macaze curbe, unul de dreapta si unul de stanga, a trei macaze drepte de stanga, curbe R2 si R3, linii drepte si flexi putem realiza o macheta aparent simpla.

Tema propusa este racordarea unei linii industriale la o statie mica de parcurs.
Linia industriala se opreste la terminalul de incarcare a unei cariere de piatra.
Scenariul permite manevrarea garniturilor de transport piatra pentru a ajunge la terminal iar in paralel poate circula un tren local de persoane compus din doua, trei vagoane.
Trenul de persoane poate urca si el dealul pentru a duce muncitorii in zona industriala.
Dupa cum se vede in plan lungimile liniilor de garare, in ciuda dimensiunilor mici ale machetei, permit gararea si/sau stationarea unor garnituri destul de lungi.
Ideal este sa folosim vagoane scurte pe osii sau vagoane speciale de transport piatra de lungimi moderate.
Sigur, imaginea unei locomotive ce tracteaza cinci, sase vagoane este alta decat daca am “agata” dupa aceiasi locomotiva doua vagoane lungi pe boghiuri.

Pentru ca locomotivele ce duc garniturile in zona industriala sa nu impinga la ducere sau la intoarcere vagoanele capatul de linie este prevazut cu un macaz cu placa pivotanta (MP).
Astfel locomotiva poate trece pe linia libera fara a fi nevoie de un macaz clasic si o linie de garare care ar necesita mai mult spatiu.

Planurile unui macaz cu placa pivotanta vor fi publicate tot la rubrica “Planuri”.

Panta de urcare este 3%, adica trenul urca 3 cm pe o lungime de un metru.
Deoarece aceasta inaltime nu este suficienta pentru ca linia de pe deal sa se situeze peste linia din tunel linia din tunel, imediat dupa macaz, coboara si ea 3 cm pe o lungime de un metru.

Desi nu este spectaculoasa prin numarul liniilor si dimensiuni, mini macheta, constituie un punct de plecare in realizarea machetei multvisate de noi.
Modelarea reliefului, portalele tunelului, zidurile de sprijin, poate un pod si un drum cu macadam ce coboara din munte, vegetatie multa si alte detalii reprezinta o buna scoala in modelismul peisager.

Evident ca mini machetei i se pot aduce imbunatatiri si modelari spectaculoase ale peisajului.
Totul depinde de imaginatia noastra si de ceea ce dorim sa obtinem.


inapoi la PLANURI / Machete
Text: LDH
Editare: FloS
Desene: LDH


Free Blog Counter