Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.

Depoul

inapoi la PLANURI / Machete

O remiza semicirculara, o placa turnanta, un castel de apa, o linie de garare pentru gospodaria de carbuni, intr-un cuvant un depou.
Oare cine nu si-a dorit asa ceva pe o macheta sau cine nu isi doreste?
Cred ca nu exista modelist care sa nu vrea un depou.
Are farmecul lui, reprezinta centrul de interes pe o macheta si da posibilitatea unor scenarii variate.

Cum sa punem toate acestea, la care se adauga o statie, pe o suprafata care pare ridicol de mica 2,00 m x 1, 25 m?

Pai nu prea avem cum daca vrem sa facem sa para cat de cat real decat daca construim macheta pe doua nivele.
Pe doua nivele ne putem desfasura ceva mai bine dar fara sa avem pretentia ca in statie sa intre un trenulet electric reprezentand Orient Express.
Suntem putin limitati din punct de vedere al materialului rulant dar cum cred ca toti avem vagoane scurte de pasageri si vagoane scurte de marfa problema este rezolvata.

La nivelul superior, cota +/- 0,00 cum am numit-o, este amplasat depoul, statia terminal ce, din pacate, nu are decat doua linii, doua linii de garare la bine cunoscutul depozit si rampa precum si ceea ce ne intereseaza cel mai mult depoul locomotivelor.
Depoul este destul de simplu: o placa turnanta, o linie de garare pentru gospodaria de carbuni, o linie de manevra pentru accesul pe placa turnanta, o remiza circulara cu trei locuri, castelul de apa, coloana hidraulica si segmentul de linie cu canalul de vizitare si curatare a zgurei.


La nivelul inferior, cota +/- 0,12 cm minim, se afla un triaj unde stationeaza garniturile ce le vom aduce pa rand la nivelul superior in functie de scenariul pe care ni l-am imaginat.
Pot stationa trei garnituri iar in momentul in care garnitura ce vine de la nivelul superior se angajeaza spre capatul Y al triajului si a depasit macazul de la capatul X o garnitura poate pleca spre nivelul superior eliberand o linie pentru garare.


Nu trebuie sa ne sperie bucla de intoarcere ca o sa ne puna in scurt circuitul electric de alimentare al traseului.
Un montaj simplu si eficient va face sa nu avem probleme de niciun fel cu partea electrica.
Montajul electronic al buclei de intoarcere precum si alte montaje in cadrul unei noi rubrici intr-un viitor nu prea indepartat.

inapoi la PLANURI / Machete
Text: LDH
Editare: FloS
Desene: LDH


Free Blog Counter