Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.

Microcentrala electrica

. inapoi la ATELIER

Pe macheta 1:120 (TT) exista un baraj care trebuie legat de ceva ca sa para functional.
Nu mai repet ideea scenariului.
Cert este ca de la baraj trebuie sa coboare doua conducte de fuga care sa intre intr-o cladire unde, la subsol, se afla turbina ce angreneaza generatorul de curent.
Cladirea, negasind-o la producatorii pentru scara 1:120, ne-am gandit ca nu ar fi rau sa incercam s-o facem singuri utilizand aceleasi materiale folosite la statia de incarcat piatra.

Din punct de vedere structural si arhitectonic lucrurile se prezinta cam asa: o cladire cu doua niveluri, simpla, de forma cubica, cu un acoperis semirotund, frontoane iar peretii exteriori din zidarie de caramida aparenta.

O schita si materiale: carton 160 gr, carton din coperta de dosar, adezivi pentru hartie, aracet, ferestre si usi ramase de la alte kituri de montaj, polistiren extrudat de 3 mm grosime, aerisitoare acoperis de la o remiza Piko urmand ca unele elemente de fatada sa le facem de la zero.

Inainte de a decupa conturul peretilor am decupat golurile pentru ferestre si usi dar nu si golurile pentru ventilatoarele montate pe fatada.
Imbinarea componentelor cu adeziv Kores.
Tot pe fatada am delimitat suprafetele cu benzi din carton pentru a imita stalpii si centurile panourilor de zidarie.



Pentru imitarea caramizilor la scara 1:120 solutia care mi s-a parut optima a fost desenarea uni perete de zidarie, pe carton provenit de la un dosar, biguirea rosturilor verticale, taierea “taieteilor” cu randurile de caramizi si lipirea acestora tesut pe fatadele cladirii in cadrul panourilor de zidarie delimitate de stalpi si centuri.



Dupa imbracarea completa a peretilor cu ajutorul pigmentilor de la Noch am facut o prima proba de culoare pentru a releva imaginea zidariei


Am adaugat tamplaria, ferestre si usi, provenita de la kituri de montaj cladiri dar nu inainte de a vopsi tocaria in verde si ancadramentele golurilor cu alb.


Pentru a incerca sa dau mai mult realism constructiei am obturat una dintre ferestrele laterale de la etaj cu zidarie


Dintr-un picior de pod abandonat, imitatie de zidarie de piatra, am facut soclul cladirii iar dintr-un gard, imitatie metal, si o soba 1/24 cele doua tuburi cu grile reglabile ale ventilatoarelor de la etaj


Dupa montarea soclului si a ventilatoarelor, din polistiren extrudat de 3 mm grosime am confectionat acoperisul si capetele superioare ale frontoanelor.
Polistirenul extrudat de 3 mm este un material foarte usor de croit, debitat, poate sa primesca gravura in negativ si, foarte important, ia foarte usor forma dorita.
Dintr-un rest de pavaj am confectionat platforma din fata cladirii.





A urmat, nu se putea alfel, vopsirea exteriorului in culoarea dominanta


Si, la final, vopsirea in culorile finale, adaugarea detaliilor de acoperis, construirea din polistiern extrudat de 3 mm si scobitori a parapetului de la canalele subterane.




Urmeaza fixarea definitiva, adaugarea pe contur a pietrisului, incadrarea in vegetatie – pomii sunt doar pusi fara a fi fixati, si realizarea conductelor de aductiune a apei de la baraj la centrala. Ceea ce sa si facut.


. inapoi la ATELIER
Text: LDH
Editare: FloS
Foto: LDH



Free Blog Counter