Textele, fotografiile si planurile din aceste pagini sunt rezultatul a foarte multe ore de munca. Pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal iar pentru folosirea in alte scopuri va rog sa ne contactati.
Mini Macheta 02
Limitati de spatiul ce-l avem la dispozitie putem considera ca o suprafata 2,50 x 1,20 m este un adevarat continent pentru o incapere de la bloc.
Atunci cand incercam sa ne facem un traseu de linii la 1:87 (H0) ne dam seama cat de inghesuite vor fi toate daca vrem sa punem multe linii, cat de inestetic arata vagoanele lungi de calatori si marfa ruland pe raze R1 si R2.
Nu prea avem multe solutii.
Ori facem macheta pe doua niveluri ori pe unul singur.
Varianta cu doua niveluri este avantajoasa deoarece sub planseta putem crea un triaj unde sa stationeze trenurile ce urmeaza sa le aducem la suprafata iar pe planseta sa reprezentam o statie terminal.
Da, vor spune unii, dar eu vreau sa “invart” un trenulet electric chiar pe planseta.
Se poate si asta.
Desi nu este realist putem face un compromis.
Un oval exterior, “ascuns” cat putem de bine de cladiri, iar in zonele din mijloc linii in derivatie ce se opresc in fata unor cladiri industriale.
Da, exact asta este tema, zona industriala.
Ce cladiri punem?
Aici depinde de preferintele fiecaruia. Sigur nu vor lipsi magazia de marfuri si rampa de descarcare. In rest imaginatia are libertate deplina.
Minimacheta propusa are, in prim plan, o statie principala, sa-i spunem halta, cu trei linii din care pleaca liniile de garare iar in planul doi o bifurcatie cu doua linii de garare.
Ce putem face pe ea?
Putem rula succesiv doua trenuri, nu prea lungi, care circula succesiv si opresc in halta noastra si putem face un intreg scenariu de manevra pentru trierea si gararea vagoanelor de marfa.
Chiar daca suntem limitati de spatiu iata ca putem rula garniturile noastre de trenulete electrice iar varietatea data de posibilitatile de manevra nu o sa ne plictiseasca.
Text: LDH
Editare: FloS
Desene: LDH